Logo AIDA

CHU Nantes University Hospital

Het universitaire ziekenhuis van Nantes is het 6e grootste Franse universitaire ziekenhuis en behoort tot de top 10 van universitaire ziekenhuizen die erkend zijn als ‘zeer toegewijd aan onderzoek’. CHU-Nantes staat op de 9e plaats voor wetenschappelijke publicaties in de nationale SIGAPS-classificatie en op de 7e plaats voor deelname aan klinische onderzoeken in de nationale SIGREC-classificatie. Tot op heden heeft CHU-Nantes deelgenomen aan meer dan 2000 klinische onderzoeken, waarvan 20 p gesponsord door CHU-Nantes, waarbij meer dan 20.000 patiënten betrokken waren.
Het Instituut voor Spijsverteringsziekten (IMAD) brengt meer dan 300 clinici (gastro-enterologen en hepatologen), spijsverteringschirurgen gespecialiseerd in volwassenen en kinderen, medisch personeel, onderzoekers, laboratoriumpersoneel, docenten en studenten samen om de behandeling van lever- en spijsverteringsziekten voor patiënten te bevorderen. Een van de belangrijkste onderzoekslijnen van IMAD is de behandeling van patiënten met precancereuze laesies aan het bovenste deel van het spijsverteringskanaal (waaronder bewaking, vroegtijdige opsporing en behandeling van vroege gastro-oesofageale kankers). Het centrum heeft een speciaal patiëntentraject, het verzamelen van serummonsters en histologische monsters van meer dan 200 patiënten met precancereuze laesies in de maag met langetermijnfollow-upgegevens.
Het centrum is betrokken bij verschillende nationale en internationale onderzoeken op het gebied van precancereuze laesies en maagkanker, waaronder de FREGAT-studie (klinisch-biologische database gewijd aan slokdarm- en maagkanker). Al deze gegevens en verzamelde monsters worden gedeeld met AIDA. Het centrum is betrokken bij fundamenteel en translationeel onderzoek in samenwerking met de Immunologie Onderzoekseenheid (INSERM 1064 in Nantes) naar de rol van immuunrespons in maagcarcinogenese. Deze gegevens kunnen in latere fasen in het project worden geïntegreerd. Het team heeft ervaring in de behandeling van patiënten met premaligne laesies in de maag en in de behandeling van gevorderde maagkanker, als een van de grootste en meest actieve centra voor digestieve oncologie in de regio Loire-Atlantique in Frankrijk. Daarnaast heeft het centrum een specifieke expertise in oncogenetica, wat de werving en behandeling van patiënten met een verhoogd risico op maagkanker vergemakkelijkt.

Resources

Find out more at